0625297926 info@Ekri-arte.nl

Zoals iedereen weet, rijden er op de Nederlandse wegen steeds meer elektrische voertuigen (EV’s) rond. Meer en meer mensen stappen over op elektrisch rijden, onder andere vanwege de milieuvoordelen. Maar met het stijgen van de energieprijzen, is anno nu (2023) één van de belangrijkste zorgen voor EV-eigenaren de kostprijs van het opladen van hun voertuigen. Gelukkig zijn er innovatieve manieren om geld te besparen op het opladen van je elektrische auto en een van die manieren is het gebruik van een dynamisch energiecontract.

Wat is een dynamisch energiecontract eigenlijk?

Een dynamisch energiecontract is een energieovereenkomst waarbij de prijs van elektriciteit continu varieert op basis van de vraag en het aanbod op de elektriciteitsmarkt. In plaats van een vaste prijs te betalen voor elektriciteit, wordt de prijs periodiek aangepast op basis van verschillende factoren, zoals het tijdstip van de dag, de dag van de week en zelfs de vraag naar elektriciteit in een specifieke regio. Dit betekent dat je, als je dit een beetje goed aanpakt, je op de wat langere termijn geld kunt besparen.

Voordelen van een dynamisch energiecontract voor EV-eigenaren

Goedkopere tarieven buiten piekmomenten

Met een dynamisch energiecontract kun je profiteren van goedkopere elektriciteitstarieven buiten de piekmomenten. Elektriciteitsbedrijven verhogen meestal hun prijzen tijdens de piekuren als de vraag naar elektriciteit het hoogst is. Door je elektrische auto buiten deze uren op te laden, kun je geld besparen.

Slim Laden

Veel dynamische energiecontracten bieden ook de mogelijkheid van slim laden. Dit houdt in dat je EV alleen wordt opgeladen als de elektriciteitsprijzen het laagst zijn. Dit betekent over het algemeen dat je je auto met name ‘s nachts oplaadt.

Milieuvriendelijker

Dynamische energiecontracten dragen ook bij aan het verkleinen van je ecologische voetprint. Dit gebeurt als een elektrische auto geladen wordt op momenten dat er stroom door bijvoorbeeld windenergie beschikbaar is.

Flexibiliteit en aanpasbaarheid

Een dynamisch energiecontract geeft je de flexibiliteit om je laadgedrag aan te passen aan je persoonlijke behoeften en je financiële doelstellingen. Je kunt je laadgedrag plannen op basis van de tarieven en de beschikbaarheid van goedkopere energie.

Hoe profiteer je maximaal van een dynamisch energiecontract?

Om maximaal te profiteren van een dynamisch energiecontract voor het opladen van je elektrische auto, zijn er enkele stappen die je kunt nemen:

  1. Kies het juiste energiecontract.

Het eerste wat je moet doen, is een dynamisch energiecontract kiezen dat het beste bij je behoeften past. Er zijn verschillende aanbieders en contracten beschikbaar, dus vergelijk ze heel zorgvuldig en kies het contract dat de meeste voordelen biedt voor het opladen van je EV.

  1. Installeer een slimme lader.

Om optimaal te kunnen profiteren van een dynamisch energiecontract, moet je investeren in een slimme lader. Dit is een speciale lader die is aangesloten op het elektriciteitsnet en die communiceert met het energiebedrijf zodat duidelijk is wanneer de elektriciteitstarieven het laagst zijn.

  1. Maak gebruik van apps en speciale software.

De meeste energiebedrijven bieden apps en software aan die je kunnen helpen om je laadgedrag te optimaliseren. Met deze tools kun je de elektriciteitstarieven volgen en je laadsessies plannen op basis van de goedkoopste beschikbare tarieven.

  1. Houd rekening met je dagelijkse activiteiten.

Pas je laadgedrag aan op basis van je dagelijkse activiteiten.

 

Nog enkele overwegingen bij het kiezen van een dynamisch energiecontract

Bij het kiezen van een dynamisch energiecontract zijn er enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden:

Contractduur: let altijd goed op de looptijd van het contract en de voorwaarden voor opzegging. Sommige contracten hebben een langere looptijd en er kunnen boetes staan op een vroegtijdige beëindiging.

Tariefstructuur: verdiep je in de tariefstructuur van het contract. Sommige contracten kunnen complexe prijsstellingen hebben op basis van de tijd van de dag, de dag van de week en zelfs de regio. Zorg ervoor dat je de tarieven duidelijk hebt, voordat je je contract ondertekent.

Toegang tot slim laden: controleer vooraf of je toegang hebt tot slim laden en of deze samengaat met het dynamische energiecontract. Dit kan helpen om de voordelen van het contract ten volle te benutten.

Check de betrouwbaarheid van de energieprovider: kies altijd een betrouwbare energieleverancier die bekend staat om betrouwbare levering van elektriciteit en om een goede klantenservice.

Het afsluiten van een dynamisch energiecontract kan dus een slimme keuze zijn voor eigenaren van elektrische voertuigen die substantieel geld willen besparen op het opladen van hun auto’s. Met de juiste aanpak kan een dynamisch energiecontract een heuse win-winsituatie zijn voor zowel jouw portemonnee als het milieu.