Steeds meer mensen hebben last van pijn in de hiel, ook wel hielspoor genoemd. Meestal treden de klachten op bij lang staan of lopen en worden ze veroorzaakt door een overbelasting van de hiel of van de voetpezen. Hielspoor is een aandoening die gelukkig goed te behandelen is, maar een behandeling gaat wel enige tijd duren. Een goede en effectieve manier om hielspoor te verhelpen, is met shockwavetherapie.
Wat is hielspoor?
Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen die zorgt voor een ontsteking onder de hiel. Dit kan onder meer veroorzaakt worden door hardlopen, slecht schoeisel of overgewicht, maar ook door voetafwijkingen, zoals platvoeten. De peesplaat is de pees die onder de voet van de hak naar de tenen loopt. Het is een van de bredere pezen in ons lichaam die altijd veel krachten moet opvangen. De meest voorkomende klachten van hielspoor zijn:
- Pijn onder de hiel bij staan en/of lopen
- Opstartpijn bij het uit bed komen of na lang stilzitten
- Een stijf gevoel in de peesplaat
- Hielpijn tijdens het autorijden.
Hielspoor kan als het vroeg gesignaleerd wordt vanzelf overgaan door rust, het dragen van goede schoenen en rekoefeningen. Heeft dit geen effect, of zijn de klachten te heftig, dan is een shockwavebehandeling een goede methode om de klachten te verlichten.
Wat is shockwavetherapie?
Bij een shockwave – een schokgolf in het Nederlands – ontstaat er door hele snelle geluidsgolven een drukgolf. Deze golf weerkaatst tegen de weefsels en veroorzaakt hier een trilling. Deze trilling zorgt voor de aanmaak van extra eiwitten en groeifactoren, waardoor cellen gestimuleerd worden tot groei en herstel. Daarnaast worden door de geluidsgolven de kalkafzettingen bros en vallen uit elkaar. Hierdoor verbetert de doorbloeding en het lichaam geneest zichzelf. In de meeste gevallen kan een shockwavetherapie een operatie voorkomen.
De behandeling
Tijdens de shockwavetherapie worden snelle geluidsgolven, na het aanbrengen van een geleidende gel op de voet, via een stift of bol direct gericht op de hielspoor. Omdat vaak het omringende weefsel ook aangetast is, wordt dit meteen mee behandeld. De geluidsgolven kunnen pijnlijk zijn, vooral aan het begin van de behandeling. Een behandeling duurt gemiddeld tussen de tien en twintig minuten en er zijn gemiddeld vier tot zes behandelingen nodig om de hielspoor te verhelpen. Na een behandeling trekt de pijn vrijwel altijd snel weg.
Recente reacties